
 

 

 

 

Pre-Public Health Emergency Telehealth Policy for MAOs 
1. Effective in 2020, CMS implemented provisions of the BBA allowing expanded telehealth 

services to be provided under MAOs.  

2. CMS codified the statutory requirement of 1852(m) that providers of additional telehealth 

benefits are limited to ‘‘physician’’ as defined in section 1861(r) of the Act and the term 

‘‘practitioner’’ described in section 1842(b)(18)(C).  

a. Both the statute and the 2019 MA final rule limit MA additional telehealth benefits to 

services furnished by physicians and practitioners as so defined. (The same limitations 

apply to FFS.)  

3. Neither the statute nor the 2019 MA final rule include geographic or originating site limitations as 

part of defining or authorizing MAO additional telehealth benefits. However, FFS retains these 

restrictions. 

4. CMS codified the requirement that MAO plans furnishing MA additional telehealth benefits only 

do so using contracted providers.  

5. MAO additional telehealth benefits can be accounted for in the basic benefit bid and therefore 

“will be accounted for in the capitated payment.” 

6. CMS also allows remote access technology such as cellular data and electronic devices as a 

Medicare Advantage supplemental benefit. 

7. MAOs can offer telehealth services not on the FFS Medicare lists if they deem them clinically 

beneficial to the beneficiary.  

a. Question: When MAOs take advantage of that flexibility and offer a telehealth service 

and a diagnosis results from that visit, can that diagnosis be included in the HCCs?  

 

Public Health Emergency Modifications to MAO Telehealth Policy 
1. The April 10, 2020 memo from CMS “Applicability of diagnoses from telehealth services for risk 

adjustment” outlined three provisions for allowing diagnoses from telehealth visits to be counted 

for risk adjustment during the PHE:  

a. Being from an allowable inpatient, outpatient, or professional service;  

b. From a face-to-face encounter; and 

c. Services provided using an interactive audio and video telecommunications system that 

permits real-time interactive communication.  

 

2. CMS has also allowed certain audio only telehealth services to meet the requirements of 

telehealth visits during the PHE. However, they have not allowed diagnoses for these to count 

towards risk adjustment, therefore reducing the capture of chronic care diagnoses during the 

PHE.  Many SNP members do not have access to or cannot access video resources.  

a. Question: Will the risk adjustment policy outlined in the April 10, 2020 memo be 

extended post PHE?  (excluding new HCCs diagnoses) 
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b. Question: Will the audio telehealth be allowed for MAOs after the PHE expires?  

i. If so, can they be included for risk adjustment?  

3. During the PHE, CMS has allowed additional providers (such as physical therapists, occupational 

therapists, speech language pathologists, and others) to receive payment for Medicare telehealth 

services.  

a. Question: Should allowing these additional providers to receive payment for telehealth 

encounters after the PHE apply to MAOs?  

i. If so, which providers?  

 

4. CMS also allowed MAOs to identify and propose mid- year changes in telehealth related 

supplemental benefits, such as provision of tablets or other interactive technologies to facilitate 

virtual modalities including audio based and asynchronous technologies.  

a. Question: Should the SNP Alliance advocate for CMS to retain mid-year flexibility 

post PHE?  

Resources 
1. April 10, 2020 CMS Memo: Applicability of Diagnoses from Telehealth Services for Risk 

Adjustment 

2. May 13, 2020 CMS Memo: Updated Guidance for Medicare Advantage Organizations (See Item 

6 on supplemental benefits and telehealth related devices.)  

3. Appendix 1 (See Below): Medicare Telehealth Summary from 2019 Statute and Rule and BBA 

MA Requirements 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Appendix 1.  

 

Telehealth Benefits From Medicare Advantage 2019 Final Rule 

 

Original Medicare Telehealth Requirements Apply to Medicare Advantage Plans  
Medicare Advantage (MA) telehealth services begin with the original Medicare telehealth benefit that 

exists under Section 1834(m) of the Social Security Act (SSA).  

 

Telehealth services that are allowed in Original Medicare and therefore on the approved list of services 

for Medicare Parts A and B, are permitted telehealth services for MA plans. Section 1834(m) places some 

restrictions on Parts A and B benefits that can be furnished via telehealth. The primary 1834(m) 

restrictions are:  
  

1.     Telehealth services can only be furnished by a physician (as defined in section 1861(r)) or a 

practitioner (as described in section 1842(b)(18)(C)) 
2.     Telehealth services can only be furnished at the following originating sites:  

a.      In an area that is designated as a rural health professional shortage area 
b.     In a county that is not included in a Metropolitan Statistical Area 
c.      From an entity that participates in a Federal telemedicine demonstration project that has 

been approved by the Secretary.  
3.     Physician or practitioner providing the telehealth service cannot be at the same location as the 

beneficiary.  
4.     There is parity in payment of in-person and telehealth visits.  

  
All telehealth services and other non-face-to-face services furnished via communication technology 

covered and paid under original Medicare must be covered by MA plans as basic benefits. Any services 

falling outside the scope of these services that an MA plan wishes to offer may potentially be offered as 

“MA additional telehealth benefits,” effective January 1, 2020, assuming they meet the requirements 

under section 1852(m).  
 

Additional Telehealth Benefits for MAOs 
The BBA of 2018 allows MA plans the ability to provide “additional telehealth benefits” to enrollees 

starting in plan year 2020. These additional telehealth benefits can and will be treated as basic benefits. 

Basic benefits are also known as “original Medicare benefits” or “benefits under the original Medicare 

FFS program option.” The BBA limits these authorized additional telehealth benefits to services that are 

available under Medicare Part B but are not payable under section 1834(m) and have been identified by 

the MA plan as clinically appropriate to furnish through electronic exchange. Section 1852(m) is 

generally the superseding statute when interpreting additional telehealth benefits for MAOs.  
 
The official CMS definition of “additional telehealth benefits” is services:  
  

1.     For which benefits are available under Medicare Part B but which are not payable under section 

1834(m); and 
2.     That have been identified by the MA plan for the applicable year as clinically appropriate to 

furnish through electronic exchange when the physician (as defined in section 1861(r)) or 

practitioner (described in section 1842(b)(18)(c)) providing the services is not in the same 

location as the enrollee.  
  
When determining whether a service may be offered by an MA plan as part of basic benefits requires 

addressing two questions:  
  

https://www.ssa.gov/OP_Home/ssact/title18/1834.htm
https://www.ssa.gov/OP_Home/ssact/title18/1852.htm


 

 

1.     Is the service covered and payable under Part A or Part B? ; and 
2.     If not, is the reason it is not payable under Part B solely because of the limits in section 1834(m)?  

  
If the answer to the first question is “yes,” then the service is already a benefit under the original 

Medicare FFS program option and, unless it is hospice care or coverage for organ acquisitions for kidney 

transplants, must be provided under current law at section 1852(a) and the MA regulations in 42 CFR part 

422. (2019 MA Final Rule) 
  
If the answer to the second questions is “yes,” then provision of the service through electronic exchange 

may be covered as an MA basic benefit under section 1852(m), as added by the BBA of 2018 and the 

regulations at §§ 422.100, 422.135, 422.252, 422.254, and 422.264. (2019 MA Final Rule) 
  
 

 
 

 


